Skončila mi dovolená, nebe se zatáhlo a najednou se ve mně začala probouzet podzimní nálada. Ideální čas na to, upéct si něco sladkého a provonět si dům skořicí a švestkami. Našla jsem si dva různé recepty, které jsem si, jak už u mě bývá zvykem, zkombinovala dohromady a upravila poměr surovin tak, aby se vše vešlo do koláčové formy o průměru 26 cm. Drobné úpravy receptů mě moc baví a bývá to celkem loterie, tentokrát to ale vyšlo skvěle. Příště si ovšem před přípravou koláče musím ověřit, jestli se chystám péct ve funkční troubě, abych nemusela těsto zase schovávat do druhého dne v lednici. 😅
➤ 220 g hladké špaldové mouky
➤ 100 g třtinového cukru
➤ 190 g změklého másla
➤ 100 ml mléka
➤ 2 vejce pokojové teploty
➤ 10–12 švestek
➤ 3 lžíce rumu
➤ 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
➤ 2 lžičky skořice
➤ špetka soli
➤ pár kapek vanilkového extraktu
na drobenku:
➤ 60 g másla
➤ 60 g třtinového cukru
➤ 120 g hladké nebo polohrubé mouky
➤ 1 lžička skořice
Máslo vyšleháme společně s cukrem a vejci a poté přidáme ostatní tekuté suroviny – mléko, vanilkový extrakt a cca tři lžíce rumu. Do jiné mísy prosejeme mouku se lžičkou kypřícího prášku, přidáme špetku soli a asi dvě lžičky skořice. Sypkou směs následně přimícháváme k tekuté směsi.
Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a poté do ní těsto nalijeme. Do těsta následně přidáme na čtvrtky pokrájené švestky a na závěr koláč posypeme drobenkou. Drobenku připravíme smícháním 60 g másla, 60 g cukru a 120 g mouky. Pro vylepšení chuti můžeme přidat například lžičku skořice.
Pečeme na 180 °C přibližně 50 minut. Já ve spoustě receptů ubírám množství cukru, takže v případě potřeby můžeme hotový vychladlý koláč ještě dosladit moučkovým cukrem.
0 Komentářů
Děkuji za návštěvu a případný feedback. ♥