Pages

Jedenáct tipů pro ekologičtější domácnost

Pro zelenější budoucnost se někde musí začít něco dělat a je to zřejmě ještě běh na dlouhou trať, ale co může být jednodušší, než začít sám u sebe a svých vlastních návyků? V tomto článku jsem sepsala celkem jedenáct tipů pro ekologičtější život, které jsem sama začala praktikovat. Jsou to vlastně docela malé a úplně obyčejné věci, ale i malé změny k udržitelnějším variantám se počítají a dávají mi smysl. 


1) Pratelné odličovací tamponky 

Znovupoužitelné odličovací tamponky (Econea) byl pro mě totální objev roku, protože se už nemusím stále dokola obtěžovat s kupováním těch jednorázových. Údržba těch pratelných není vůbec nijak složitá. Večer se odlíčím, přemáchnu v mýdlové vodě, vyždímám a nechám do dalšího dne volně uschnout. Tadá, žádný zbytečný odpad. 


2) Menstruační kalhotky nebo kalíšek 

Nyní už druhým rokem používám kalhotky australské značky Love Luna, pro kterou jsem se ze všech možných nabízených značek rozhodla na základě této recenze a jejich přívětivé ceny (okolo tří stovek). 


3) Bezobalové nakupování 

V bezobalovém nakupování potravin zatím příliš zběhlá nejsem, ale ten koncept se mi moc líbí. Začala jsem alespoň využívat bezobalové stáčírny produktů od Tierra Verde. Konkrétně tedy pracího gelu s levandulovou silicí (Econea), který používám primárně na praní výše zmiňovaného prádla. 


Mám pocit, že se v poslední době celkem rozmohly tuhé deodoranty i tuhé šampony a okruh značek, které je nabízí, se také stále více rozšiřuje. Já osobně jsem ještě žádný nezkoušela, ale jsou mi velmi sympatické produkty slovenské značky Kvitok (Econea). 


4) Bambusový kartáček 

Zůstanu-li ještě chvíli v drogerii, tak můj naposledy koupený eco-friendly produkt byl bambusový kartáček na zuby. V některém ze starších článků jsem už zmiňovala, že je to zpočátku zvláštní pocit čistit si zuby kouskem dřeva, ale dá se na to zvyknout. Můj kartáček stále drží svůj původní tvar i po čtyřech měsících používání. 


5) Vlastní lahev na vodu 

Bez skleněných či kovových brček si život představit dokážu, v čem ale vidím smysluplnější investici je vlastní lahev na pití. Já mám konkrétně Equa – Mint Blossom (Bonami), kterou jsem si koupila při náhodném nákupu ve Slovinsku a musím říct, že je velmi kvalitní. Za ty dva roky, co ji mám, mi ani jednou nevytekla a ani na ní nejsou vidět téměř žádné známky používání. 


6) Látkové tašky místo igelitek, voskované ubrousky a svačinové sáčky 

Voskované ubrousky (Econea) nebo sáčky jsou pro mě něco zcela nového, ale do budoucna bych si jich určitě pár chtěla pořídit a vyzkoušet. Igelitky, (pokud už tedy nejsou úplně nahrazeny papírovými taškami?), už víceméně na nic nepoužíváme a nepotřebujeme. Na větší nákupy si v kufru auta vozíme krabici nebo košík a já osobně mám s sebou batoh nebo látkovou tašku, kdykoliv někam jdu. 


7) Knihy a oblečení z druhé ruky 

Nepodporovat fast-fashion obchodní řetězce, jejichž úžasnými příklady jsou například Shein nebo Primark. Nenechat se zlákat nízkou cenou, ale kupovat si jen tolik věcí, kolik jsme opravdu schopni unosit je prvním krokem k udržitelnějšímu šatníku. Knihy nakupuji a také prodávám nejčastěji v bazaru databazeknih nebo i na Vinted, kde se tato kategorie vedle oblečení od letošního roku objevila nově. 


8) Nakupovat jen tolik potravin, kolik jsme schopni spotřebovat 

Tohle je pro mě docela důležité, protože nesnáším, když se nakoupí nebo uvaří moc jídla, které se nestihne včas spotřebovat a pak se musí vyhodit. U nás se to naštěstí skoro vůbec nestává. 


9) Úsporné žárovky 

V dnešní době mi přijde už skoro automatické, že většina domácností pořizuje už jen úsporné LED žárovky. Dalšími způsoby, jak ušetřit na spotřebě elektrické energie, jsou vytahování ze zdi přístroje, které se nepoužívají denně a vypnutí pohotovostního (stand-by) režimu u elektroniky jako jsou například hrací konzole. Obzvlášť, pokud plánujeme nebýt pár dní doma, není nutné mít tyto přístroje stále napájené elektřinou. 


10) Zastavovat vodu při čištění zubů a při nanášení šamponu 

Pro někoho možná banální věc, ale ve skutečnosti takto plýtvá vodou spousta lidí. 


11) Myčka na nádobí 

Myčka na nádobí je úspornější, protože během jednoho cyklu spotřebuje mnohem méně litrů vody, než kdyby se nádobí omývalo ručně. Bohužel ji doma nemáme, ale pokud budu někdy zařizovat svou vlastní domácnost, tak myčka bude určitě na seznamu věcí, které doma potřebuji. 

Máte nějaké eco-friendly návyky nebo jiné tipy na udržitelnější domácnost? 

____________________

8 komentářů:

  1. Dobré tipy, něco z toho využívám, i když ne vše. S tou myčkou mě to překvapilo, myslela jsem si, že je to spíše naopak - i když to možná záleží, jak kdo umývá ručně nádobí. Pokud pod volně tekoucí vodou, tak to dává smysl, ale kdo si nejdříve napustí umyvadlo vodou a vše umývá v tom, pak si myslím, že té vody tolik nespotřebuje, i když kdo ví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem se to poprvé dočetla, tak jsem byla také dost překvapená, takže mi to utkvělo v paměti. :D

      Vymazat
  2. Snažím se o ekologickou domácnost, ale jediné, co mi chybí jsou ty tamponky. Používám stále jednorázové :-) Jinak super článek, určitě skvělé pro lidi, kteří chtějí začít :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé tipy pro někoho, jak začít 🙂. Také se snažím, ale začínám zatím pomalu. Například skoro vždy, když někam vyrážím si už beru svou látkovou tašku, potraviny se snažíme taky už nakupovat v omezeném množství aneb, že víme, že to co koupíme se opravdu sní a spotřebuje, pak je mi to také líto vyhodit.. Zastavovat vodu jsem při čištění a nanášení šampónu jsem se už taky naučila, je neskutečné kolik během takové chvíle se vyplýtvá vody.. :/. A s oblečením.. naštěstí si moc věcí často nekupuju, vždy jdu až tehdy kdy něco potřebuju 😀. O bazaru databazeknih jsem vůbec nevěděla, doma mám pár knížek, které bych ráda poslala dál a na Vinted se mi málo kdo ozve.. tak vyzkouším tohle 😊.

    OdpovědětVymazat
  4. Já už to mám tak půl na půl, dřív jsem si myslela, že moje domácnost bude hodně ekologická, ale přesvědčit přítele bylo těžké, tak jsem to postupně trošku vzdala a stáhla jsem se.. Pořád i spoustu z tvých bodů dodržuju, ale mohlo by to být lepší :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám dobře. Některé lidi je těžké naučit jiným zvykům. Pokud sami nechtějí, tak je nepřesvědčí bohužel nic. Děkuji za komentář. ♥

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a případný feedback. ♥

Instagram