Pages

Povidlové mrkvánky | vegan friendly recept

Mrkvánky neboli mrkvové pirohy jsou jednou z mých nejoblíbenějších pečených dobrot. Jsou zdravé a jelikož na přípravu těsta nejsou potřeba žádná vejce (v jejichž nahrazování při pečení docela hodně tápu), tak jsou vhodné i pro vegany. Těsto se skládá pouze z několika málo surovin – z mrkve, mouky a másla (nebo margarínu). 


Suroviny: 
➤ 400 g hladké špaldové mouky (lze smíchat i s celozrnnou) 
➤ 250 g másla (margarínu) 
➤ 250 g najemno nastrouhané mrkve (cca 3–4 mrkve) 
 1 lžička kypřícího prášku do pečiva 
➤ špetka soli 
➤ švestková povidla 
➤ pár kapek vanilkového extraktu (volitelně) 
➤ trochu moučkového cukru (volitelně, záleží na sladkosti mrkve) 

Postup: 
Mrkev, mouku a další sypké suroviny uhněteme v míse společně s máslem či margarínem. Vzniklé těsto následně rozválíme na plát tenký přibližně 3 mm. Konzistence je trochu lepivá, ale s podsypáváním opatrně, aby těsto neztrácelo na chuti kvůli velkému množství mouky. Dále vykrajujeme kolečka, buď vykrajovátkem na linecké anebo skleničkou či hrníčkem (čím větší kolečko, tím snadnější práce). Na jednotlivá kolečka pokládáme cca 3/4 lžičky povidel, poté kolečka přehneme napůl a spoje přitlačíme. Okraje můžeme ozdobit vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně půl hodiny. Po upečení můžeme mrkvánky posypat moučkovým cukrem anebo je v cukru obalit celé. Dobrou chuť. :) 

____________________

6 komentářů:

  1. Mrkvánky jsem ještě nikdy neochutnala 🙈, krásně se ti povedly! 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. mrkvánky mi docela nedávno ukázala kamarádka a je lahůdka! Nechápu, jak jsembez nich mohla žít, obzvlášť povidlové mám moc ráda :D A ty tvoje vypadají neskutečně dobře!

    OdpovědětVymazat
  3. No panejo, tak to vypadá skvěle a musí to i tak chutnat! :-) a hlavně mi to tedy přijde jednoduché, což je něco pro mě :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá naprosto božsky! A ještě ke všemu poměrně snadně, což by zapadalo do mých schopností s pečením. Díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Těsto se mi zdá super, jen bych musela zvolit jinou náplň - povidla nejím :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a případný feedback. ♥

Instagram